És important el manteniment de les plaques solars?

 

És important el manteniment de les plaques solars?

És important el manteniment de les plaques solars?

Si vols assegurar una producció òptima de la teva instal·lació a 25 anys, aquest article t’interessa

 

Si vols assegurar una producció òptima de la teva instal·lació a 25 anys, aquest article t’interessa

 

És important el manteniment de les plaques solars?

Actualitzat a 28 de setembre de 2023

Les plaques solars són una font d’energia neta, eficient i sostenible. Tanmateix, com qualsevol sistema, requereixen un manteniment adequat per funcionar de manera òptima i garantir una vida útil, llarga i efectiva. A continuació, t’expliquem la importància del manteniment de les plaques solars i com assegurar que el teu sistema solar funcioni eficaçment durant molts anys. 

Per què és important el manteniment de les teves plaques solars?

D’entrada, cal esmentar que les plaques solars no necessiten un gran manteniment. És una tecnologia molt fiable i duradora, tot i això, si volem allargar la seva vida útil i maximitzar l’estalvi, és recomanable un manteniment preventiu anual pels següents motius:

 • Maximitza la Producció i l’Estalvi: Amb un manteniment adequat i una neteja realitzada per especialistes, garantiràs que les teves plaques solars captin tanta energia solar com sigui possible i augmenti l’estalvi de la factura de la llum.
 • Protegeix la Teva Inversió: Una instal·lació fotovoltaica suposa una inversió significativa. Mantenir-les en bon estat protegirà la teva inversió a llarg termini, ja que reduiràs la probabilitat d’avaries majors o substitucions.
 • Redueix les Despeses de Reparació: El manteniment anual pot ajudar a identificar i solucionar petits problemes (estructurals, de cablejat, de netedat, de l’inversor, etc.) abans que es converteixin en reparacions o substitucions més costoses.
 • Evita Problemes Majors: Una instal·lació solar fotovoltaica no deixa de ser una instal·lació elèctrica, per tant, és crucial que els especialistes revisin que tot segueix en ordre i les proteccions farien efecte en cas de possible falla. Evitant així possibles danys a la instal·lació o l’habitatge.

Com puc fer el manteniment?

Existeixen dos tipus de manteniment: preventiu i reactiu:

 • Manteniment preventiu: Consisteix a fer un seguiment regular de la instal·lació per evitar danys majors i allargar la vida útil de les plaques solars i altres components.
 • Manteniment reactiu: És important tenir el contacte del servei tècnic de la teva empresa instal·ladora per actuar amb rapidesa davant de qualsevol avaria. 

La gran majoria d’instal·lacions disposen d’equips de monitoratge que permeten observar la producció de la instal·lació i el correcte funcionament de la instal·lació, així com el dels seus principals components: inversor, plaques solars i bateria. Els errors de l’inversor i de les bateries es poden identificar gràcies als codis de colors dels seus LEDS.

Si es detecten errors o fallides en altres parts de la instal·lació com el comptador, el cablejat, l’estructura de les plaques o el sistema de monitoratge és essencial contactar amb el servei tècnic.

Ara bé, si l’únic problema que es veu és una disminució de la producció de la instal·lació i l’habitatge es troba en una zona urbana, el més probable és que els panells solars estiguin bruts. Per tal de netejar-los cal distingir els següents casos:

 • Panells de fàcil accés: si hi ha espai suficient entre les files de panells i no hi ha risc de caiguda, les plaques solars es poden netejar utilitzant aigua tèbia com si es tractés d’una finestra normal i corrent. També ens podem ajudar d’algun drap i d’una rasqueta o netejavidres per tal de treure la brutícia més incrustada (excrements d’ocell, acumulació de calç, etc.). Sobretot és molt important assegurar-se de no ratllar ni malmetre el vidre.
 • Panells de difícil accés: si la instal·lació es troba en una coberta inclinada i no hi ha espai entre les files de panells és recomanable contractar el servei professional de manteniment i neteja.

La freqüència de la neteja dependrà de les condicions climatològiques i de la contaminació de la zona. Tot i això, per norma general, n’hi ha prou amb una neteja anual.

Què faig si sorgeix un problema?

Des de NOVA Renovables oferim serveis de manteniment especialitzats per a les seves instal·lacions solars. Entenem que la inversió en plaques solars és una decisió important i que, per tant, és fonamental assegurar que aquestes instal·lacions funcionin de manera eficient i eficaç al llarg del temps.

Nosaltres ens encarreguem de:

 • Fer el monitoratge per tu i notificar-te de qualsevol incidència o anomalia.
 • Fer una visita anual de manteniment preventiu per assegurar que tot segueix i seguirà en bon funcionament.
 • Fer la neteja dels panells en casos en què siguin de difícil accés o us en vulgueu despreocupar.

NOVA Renovables t’acompanya durant totes les fases del projecte (abans, durant i després) per assegurar-te que tot funciona a la perfecció i durant molts anys!

Contacta amb nosaltres per a més informació:

 

 

  Articles relacionats