Què has de saber abans d’instal·lar panells solars?
Resolem les preguntes clau abans d’instal·lar plaques solars per autoconsum
Actualitzat a 21 de juny de 2023
Estàs rebent anuncis per instal·lar plaques solars per autoconsum al teu habitatge per xarxes socials o per correu electrònic? T’han ofert una instal·lació en canviar el teu contracte de telefonia, d’electricitat, l’assegurança o el banc?
Davant d’aquesta allau d’informació molt diversa és inevitable que tinguis un bon grapat de dubtes. Aquesta guia t’ajudarà a clarificar les principals preguntes sobre aquest tipus d’instal·lacions.
On es poden instal·lar les plaques solars?
Normalment, s’instal·len a la coberta de l’habitatge o negoci, sigui plana o inclinada.
Actualment, es disposa de solucions per fixar els panells solars a gairebé qualsevol material, ja sigui coberta inclinada de teula, pissarra, xapa o fins i tot superfícies planes com cobertes de grava, tipus deck, terrasses o a terra.
És imprescindible realitzar un estudi previ personalitzat per determinar la millor ubicació de les plaques i el tipus d’estructura a utilitzar. L’objectiu és maximitzar la producció solar i assegurar l’estabilitat i durabilitat del sistema.
Quanta potència necessito?
Per determinar la potència solar que necessita cada habitatge s’ha de fer un estudi de viabilitat personalitzat, ja que depèn principalment dels següents factors: consums de l’habitatge, orientació i inclinació de la coberta, irradiància solar i superfície disponible.
En funció a aquests factors, únics per cada habitatge, la potència requerida sol ser entre 2 kWp i 6 kWp, podent ser superior en cases amb un consum més elevat.
Però, què vol dir això? Els kWp (kilo-watt-pic) és la potència del conjunt de panells solars. Actualment, les plaques solars, de mitjana, són de 400 Wp cadascuna, per tant, 10 plaques produirien un total de 4.000 Wp, que és el mateix que 4 kWp.
Quin cost té la instal·lació de plaques solars?
Una instal·lació solar d’autoconsum sol oscil·lar entre 5.000 – 12.000 €, però podria arribar fins a 20.000 € en habitatges de grans consums.
El cost final de la instal·lació depèn molt de la potència instal·lada, tipus de material utilitzat i els opcionals que s’afegeixin al sistema, com podria ser l’emmagatzematge amb bateries.
Aquest cost inclou tot el projecte claus-en-mà, és a dir, NOVA RENOVABLES s’encarrega de tot: enginyeria de projecte, instal·lació, legalització i tràmits de subvencions.
Quants dies dura la instal·lació?
Les tasques necessàries per instal·lar les plaques solars, inversors i la resta de components tenen una duració mitjana d’entre 1 i 3 dies. A la finalització de la instal·lació ja es pot començar a gaudir de l’energia autoproduïda.
Quina és la vida útil de les plaques solars?
La vida útil de les plaques solars cada vegada és més llarga, gràcies als avenços tecnològics. Actualment, la seva duració és superior als 25 anys, amb una degradació anual en el seu rendiment del 0,5% de mitjana.
Tot i que gairebé tots els proveïdors ofereixen garanties de funcionament de 25 anys, s’estima que les plaques solars actuals seran funcionals gairebé fins als 40 anys de la seva instal·lació.
Quin manteniment necessita la instal·lació?
El manteniment d’una instal·lació solar d’autoconsum és gairebé inexistent per habitatges i petita indústria. El fet de no haver-hi parts mòbils ni fluids circulant pel sistema, fa que el manteniment anual necessari sigui pràcticament “zero” en la majoria dels casos.
Per què instal·lar plaques solars?
A part dels avantatges presentats durant l’article (llarga vida útil, ràpida instal·lació, baix manteniment, cost assequible…), la instal·lació de panells solars és la millor prevenció davant l’augment dels preus de l’electricitat.
És una inversió molt atractiva quant a temps de retorn, en molts casos inferior a 5-6 anys, això sense tenir en compte la multitud d’ajuts municipals (bonificacions de l’IBI i l’ICIO) i estatals (subvencions Next Gen) que es disposen.
Les plaques solars permeten un consum d’electricitat provinent d’energia 100% renovable i local, contribuint a la reducció d’emissions de CO2 d’una manera senzilla i efectiva.
Si heu arribat fins aquí i trobeu que us ha quedat algun dubte particular sense resoldre, podeu contactar amb nosaltres accedir al següent enllaç i un dels nostres tècnics us atendrà.
Articles relacionats
És important el manteniment de les plaques solars?
És important el manteniment de les plaques solars?
Com funcionen les plaques solars?
Com funcionen les plaques solars?
Quins tipus de plaques solars hi ha?
Quins tipus de plaques solars hi ha?