Panells solars i aerotèrmia, la combinació més eficient?

 

Panells solars i aerotèrmia, la combinació més eficient?

 

Panells solars i aerotèrmia, la combinació més eficient?

Descobreix els avantatges de maximitzar l’estalvi de la teva instal·lació fotovoltaica amb aerotèrmia 

Actualitzat a 11 de juny de 2024

Si estàs cansat/da d’omplir el dipòsit de gasoil cada hivern o de pagar el fix del gas cada mes, aquest article és per a tu. A continuació t’expliquem tots els beneficis de combinar ambdues instal·lacions.

Instal·lació fotovoltaica amb aerotermia

Instal·lació fotovoltaica amb aerotermia

Panells solars i aerotèrmia. Quins avantatges té?

El panell solar i l’aerotèrmia són una combinació ideal, ja que s’aprofita l’energia solar gratuïta generada pels panells per alimentar els consums elèctrics de la casa, on la calefacció/refrigeració sol ser el més elevat i costós.

Els principals avantatges que ofereix aquesta combinació són:

  • Eficiència energètica i estalvi econòmic: com que l’aerotèrmia és d’alta eficiència i utilitza l’energia solar produïda pels panells solars, es redueix considerablement la dependència de l’energia de la xarxa, traduint-se en un gran estalvi econòmic. Aquest model d’aprofitament de l’energia auto-produïda, és realment eficient i rentable.
  • Independència dels combustibles fòssils:la climatització a través d’aerotèrmia contribueix a la reducció de la dependència dels combustibles fòssils convencionals (gas i gasoil). A més, si es combina amb panells solars, l’electricitat que alimenta l’aerotèrmia prové directament d’una font 100% renovable, gratuïta i respectuosa amb el medi ambient.
  • Manteniment mínim: per una banda, l’aerotèrmia requereix un manteniment ínfim en comparació amb les calderes convencionals i no necessita xemeneies ni combustible per funcionar. Per altra banda, els panells solars no necessiten cap mena de manteniment llevat d’una neteja i revisió anual si es creu necessària. Escollint bones marques i bons professionals, la garantia pot ser d’entre 15 i 25 anys i amb una vida útil de més de 30 anys.

Contacta’ns, i et preparem una proposta personalitzada i sense compromís.

Quines millores d’eficiència energètica puc implementar a casa?

1.- Millora dels sistemes de calefacció/refrigeració vigents:

Els sistemes de refrigeració/calefacció principals d’una vivenda són:

  • Radiadors convencionals
    • Segons tecnologia: Monotub o Bitub
    • Segons materials: Alumini, Acer o Ferro
  • Terra radiant
  • Conductes

Tots els casos són compatibles amb una instal·lació d’aerotèrmia, sense necessitat de canviar la instal·lació existent de calefacció/refrigeració. Alguns ajustos poden ser necessaris, per adaptar la instal·lació, però es pot reutilitzar la totalitat en molts casos.

Per tal d’entendre què són els radiadors bitub, cal primer entendre com funcionen els radiadors monotub. Aquests tenen una sola canonada que transporta l’aigua calenta i passa per cada radiador fins a arribar al final del circuit, on després retorna a la caldera. Per tant, perquè l’aigua pugui arribar a l’últim radiador a una temperatura adequada, l’aerotermia ha de treballar a més potència per escalfar l’aigua a una temperatura superior d’inici, el que disminueix l’eficiència del sistema.

Calefacció amb sistema monotub

Calefacció amb sistema monotub

En canvi, en un sistema de radiadors bitub, cada radiador té una entrada i sortida d’aigua individual, fet que permet repartir la calor de forma quasi idèntica per a cada radiador i, per tant, són molt més eficients des del punt de vista energètic.

Calefacció en sistema bitub

Calefacció en sistema bitub

Per altra banda, el terra radiant és un altre sistema de refrigeració/calefacció que es troba en ple auge. Consisteix en un conjunt de canonades plàstiques que s’instal·len sota el terra de l’habitatge, quedant totalment invisible als nostres ulls i actuant com un gran radiador en tota l’estança.

Els terres radiants destaquen per la seva gran eficiència i estalvi energètic, no ocupen gens d’espai, no requereixen elements que ocupin espai dins l’habitatge i la calor i el fred es reparteixen de forma equitativa. És un sistema de major confort i eficiència ja que permet impulsar l’aigua a baixa temperatura (30-35ºC) amb una superfícies molt àmplia, enlloc d’impulsar-la a 70-80ºC en una superfície petita com és un radiador.

Per últim, es pot fer la calefacció i refrigeració via conductes, com un sistema de bomba de calor d’aire condicionat, en aquest cas fent ús de fancoils amb aerotèrmia.

En conclusió, tots els sistemes són viables per la instal·lació d’aerotèrmia, la única diferència és el cost de la màquina i el consum elèctric, sent menor en casos de terra radiant o radiadors bitub d’alumini, que en casos de radiadors monotub de ferro per exemple.

2.- Millora d’aïllaments:

Si el teu habitatge és relativament antic, és possible que els tancaments de les portes i les finestres hagin quedat una mica desfassats. Si aquest és el teu cas, és recomanable repassar-los i canviar-los si estan en mal estat, ja que són punts de fuga durant l’hivern i d’entrada de la calor durant l’estiu. Això ajudarà a reduir el consum de la màquina d’aerotèrmia.

3.- Consum responsable:

Intenta mantenir la casa climatitzada entre 20ºC – 22ºC a l’hivern i 24ºC – 26ºC a l’estiu. Cada grau de més a l’hivern i de menys a l’estiu suposa un sobre consum d’un 7%. També és recomanable monitorar la instal·lació fotovoltaica per tal de poder adaptar els consums de la casa als moments de màxima producció dels panells.

Existeixen subvencions?

Sí. Actualment, a 2024, per millores energètiques a la vivenda, es pot bonificar el 40% dels pressupostos de millora, fins a 7.500€ en la majoria de casos, en funció de la millora energètica obtinguda via 2 certificats energètics (anterior i posterior a l’obra).

De totes maneres, cada any existeixen ajuts diferents per millores energètiques a la vivenda, ens podeu consultar sense compromís.

Per a més informació ens pots contactar via formulari i t’assessorem sense compromís.

    Articles relacionats